[S&W-hack] Jak přežít

Nebojujte čestně
Nespoléhejte vždy na obyčejný hod na útok. Zneužijte prostředí a slabin nepřítele. Vypravěč pro vás na místě vymyslí potřebná pravidla. Dostaneš se v bitvě někomu dozad (+2 útok). Postavíš se zády ke slunci, abys oslnil svého nepřítele (-1 útok). Místo, abys démona ťal mečem, zkopneš ho do portálu, z kterého vylezl (útok bez hodu na poškození). V prostřed duelu prozradíš nepříteli, že jsi včera spal s jeho ženou, abys ho donutil bojovat zbrkle (automatický zásah příštím útokem).

Kdy bojovat
Při průzkumu vyšlete prvně zvěda. Zaútočte první, zaskočený nepřítel je snadná kořist (+4 útok a volné kolo na začátku boje). Nezačínejte střety, které nemůžete vyhrát. Pokud prohráváte, utečte. A nezačínejte ani střety, kterým jste se mohli vyhnout plížením, trikem či diplomacií.

Mapujte
Ať už cestujete divočinou nebo prozkoumáváte zatuchlou jeskyni, kreslete si mapu. Pokud vám jen slovní popis k mapování nestačí a chcete, aby mapu kreslil vypravěč za vás, musí to jedna z postav dělat i ve hře (pergamen, pero, volné ruce, dostatek světla).

Místo setkání
Domluvte si místo, kde se později sejdete, pokud se družina rozdělí. Ve městě třeba hostinec. V podzemí místnost, kterou lze při ústupu snadno bránit či zabarikádovat. V divočině výrazný orientační bod, zříceninu na kopci, most na řece apod.

Světlo
V bezpečí domu, hradu či hostince jsou nejpraktičtější svíce. Venku nebo v podzemí jsou lepší pochodně nebo olejové lampy. Lucerna z jednoho měchu oleje svítí šest hodin, ale může se snadno rozbít. Pochodeň vydrží jen hodinu, ale lze ji bezstarostně pohodit na zem nebo přímo použít k boji. Oboje dosvítí přibližně deset metrů. Špatné osvětlení -2 k útoku, tma -4, pokud vůbec tušíte kde nepřítel stojí.

Buďte vnímaví
V nebezpečných lokacích našlapujte opatrně, prohlížejte podlahu, stěny, strop, nábytek, ptejte se na detaily, podezřelé dlaždice poklepejte holí. Při vyjednávání se snažte indentifikovat motivaci, zásady a slabiny druhého, aby jste je mohli použít k manipulaci.

Informujte se
Dorazili jste do nového města? Zjistěte, co se tu děje, jaké jsou zvyklosti, zákony, postoj k čarodějům. Chystáte se do zapovězeného hradu? Optejte se přeživších z neúspěšných výprav, co vás tam čeká. Pozval vás šlechtic na hostinu? Ujistěte se, že nepatří ke kultu kanibalů, a že jste správně oblečení.

Braňtě čaroděje
Zpočátku možná vypadá slabě, ale žádná družina bez něj daleko nedojde. Někdo musí odemknout magické zámky, zlomit kletby, identifikovat prokleté předměty a hlavně ohnivou bouří otočit přesilovku.

Najměte si pomoc
Žoldnéř, zbrojíř, vozka, stopař, felčar, učenec, sluha, špeh a mnoho dalších povinností lze řešit skrz zaplacené společníky. Jen to nepřežeňte a dejte si pozor, aby jste si zachovali respekt. Není nic potupnějšího, než být pobodán vlastními sluhy, kvůli batohu černokněžníkova zlata. A pořiďte si psy - jsou věrní, dokáží stopovat, lovit, hlídat, bojovat a zlato je nezajímá.

Vybavení
Lano, háky, spací pytel, vak na lup, bandáže,  jídlo, voda, olej, lucerna, pochodeň, křída, pergamen, inkoust, pero, stan, svěcená voda, přesýpací hodiny, mapy, hřebíky, sekera, paklíče, kastrol. To všechno a mnoho dalšího vám může v hlubinách přijít vhod. Před výpravou se pořádně vybavte. Zaškrtněte si, co máte po ruce a co v batohu. Do kapes se toho tolik nevejde, ale je to ihned přístupné. Hrabání v batohu trvá celé kolo.

Zlato
Mince jsou těžké a nadité měšce lákají zloděje jako nic jiného. Pro přenášení většího obnosu vyměňte zlato za prsten či drahý kámen. Investujte do kvalitní zbroje, záložní zbraně, najměte si panoše. Pokud máte víc peněz než dokážete rozumně utratit, rozhažte je za hostiny, děvky a luxus. Život je krátký.

Reputace a vliv
Obyčejný lid získejte na svou stranu dobrými skutky a rozhazováním peněz. Šlechtu plněním jejich úkolů a vyprávěním příběhů o cti a slávě. Dříve či později pro vás lovení goblinů a život na hraně zákona bude málo, a až se do hry o trůny zapojíte, budete potřebovat každého spojence.

Žádné komentáře:

Okomentovat